Експерти розповіли, які пільги на комуналку можуть отримати учасники бойових дій

Експерти пояснили, як отримати пільги на комунальні послуги учасникам бойових дій

Експерти "Юридичного Гончаренка центру" розповіли, як здобути пільги на комунальні послуги для учасників бойових дій.

За даними mil.in.ua, наразі близько мільйона захисників та захисниць України мають статус учасників бойових дій. Вони мають право на ряд пільг, таких як безоплатний проїзд у громадському транспорті та безкоштовне користування певними медичними послугами.

Закон "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" визначає, що учасники бойових дій мають право на:

  • 75% знижки на оплату за користування житлом у межах норм, передбачених законодавством - це 21 кв. м на кожну особу, яка проживає у житловому приміщенні, та додатково 10,5 кв. м на сім'ю;

Пільги учасникам бойових дій / Фото: РБК-Україна

  • 75% знижки на оплату комунальних послуг, включаючи газ та електропостачання, а також зріджений балонний газ для побутових потреб, у межах середніх норм споживання;
  • 75% знижки на оплату палива, включаючи рідке паливо, у межах норм, встановлених для продажу населенню, для осіб, які мешкають у будинках без центрального опалення.

Пільги на комунальні послуги та паливо надаються учасникам бойових дій та їх родинам, які проживають разом з ними.

Також до членів родини учасника бойових дій входять чоловік (або чоловік), їх неповнолітні діти, та їх повнолітні діти з інвалідністю 1-ї та 2-ї груп або інвалідністю 1-ї групи.

За словами директора "Юридичного Гончаренка центру" Миколи Брюховецького, пільговиками є також непрацездатні батьки та ті, хто перебуває під опікунством учасника бойових дій, які проживають разом з цими людьми. Щоб отримати пільгу, потрібно надати документи, що підтверджують родинні зв'язки та статус учасника бойових дій.

Раніше було повідомлено, що ЗСУ будуть отримувати додаткові 70 000 грн за кожні 30 днів боїв.