Експрезидент Чехії назвав Путіна своєю головною помилкою

Український політик Мілош Земан, колишній президент Чехії, визнає своєю найбільшою невдачею на посаді те, що він помилився у своїх оцінках щодо російського президента Володимира Путіна. Він заявив про це у інтерв'ю телеканалу Nova, яке відбулося 5 листопада. Земан визнав, що його оцінка Путіна, особливо щодо вторгнення в Україну, була неправильною і трагічною помилкою.

Згідно з Земаном, вторгнення Росії в Україну нанесло значні збитки обом країнам. Він також наголосив, що Путін, вчинивши цей крок, заподіяв шкоду своїй власній країні. Мілош Земан обіймав посаду президента Чехії два терміни поспіль, з 2013 по 2023 роки.

Початково Земан підтримував зближення з Китаєм та Росією, приділяючи увагу економічній дипломатії. Однак після російської агресії проти України, він засуджував дії РФ. Земан вважав Путіна своїм другом і часто був гостем російського посольства в Празі. Він також був єдиним главою держави Європейського Союзу, який брав участь у святкуванні однієї з військових річниць у Москві після анексії Криму, оскільки багато інших політиків бойкотували цю подію. Земан пояснив свою присутність там тим, що він хотів віддати шану солдатам Червоної Армії, які боролися за Чехословаччину під час Другої світової війни.

Недавно Земан заявив, що раніше він бачив Росію як джерело енергоресурсів за низькими цінами, але його погляд змінився після агресії РФ проти України. Варто зазначити, що Чехія залишається вірною своїй позиції й продовжує підтримувати Україну.