ЄС не може постачати Україні більше зброї: стала відома причина

Виробничий потенціал оборонних підприємств Європейського Союзу буде складати мільйон артилерійських снарядів щороку, починаючи з весни 2024 року. Проте 40% продукції експортується за межі Європи, тому Україна отримає меншу кількість зброї. Таку заяву зробив єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон, повідомляє DW.

Виступаючи на сесії запитань і відповідей Європарламенту щодо зобов'язань ЄС перед Україною щодо постачання мільйона боєприпасів до березня 2024 року, Бретон підтвердив, що кількість артилерійських снарядів до кінця наступного року становитиме від 1,3 до 1,4 млн.

Єврокомісар наголосив, що він особисто відвідав підприємства, які виробляють снаряди, у 15 країнах ЄС. Він зазначив, що основна проблема з контрактами полягає у тому, що близько 40% продукції експортується за межі Європи до третіх країн.

За словами Бретона, європейським країнам необхідно зробити Україну пріоритетним ринком для експорту зброї, але рада ЄС відкидає таку пропозицію. Він також додав, що країни ЄС не укладають достатньо контрактів на виробництво зброї, що призвело б до прискорення поставок в Україну.

Бретон зазначив, що виробництво зброї набуває швидкості, а Європейський Союз може значно збільшити обсяги постачання зброї Україні, але політичне керівництво не має відповідної волі для цього.

Слід зазначити, що Пентагон впевнений у успішному використанні українською армією військової техніки, яку вона отримала від США. Наприклад, заступниця спікера міністерства оборони США Сабріна Сінгх нагадала про ракетні системи HIMARS і комплекси протиповітряної оборони західного зразка, які використовуються українськими військами.