ЄС посилює контроль за європейськими коштами в Україні: створено спеціальну Аудиторську раду

ЄС посилює контроль за європейськими коштами в Україні: створено спеціальну Аудиторську раду

Європейська комісія створює Аудиторську раду, яка буде контролювати використання 50 млрд євро з механізму Ukraine Facility Україною. Рада буде складатись з 3 членів і базуватиметься в Брюсселі, з секретаріатом у Києві. Вона буде моніторити українські системи управління та контролювати використання європейських коштів.

Членами Аудиторської ради будуть громадяни ЄС з досвідом у сферах аудиту, моніторингу, контролю та боротьби з шахрайством і корупцією. Вони будуть працювати як спеціальні радники ЄК протягом 2 років.

Аудиторська рада матиме право вимагати інформацію, проводити перевірки та надавати звіти Єврокомісії щонайменше раз на 3 місяці. У разі виявлення порушень інформація невідкладно передаватиметься до ЄК, Європейського офісу по боротьбі з шахрайством та Європейської прокуратури.

Україна зобов'язується забезпечити прозоре використання коштів і співпрацювати з Аудиторською радою. У разі невиконання рекомендацій Ради Єврокомісія може зменшити фінансування чи вимагати повернення коштів.

Читайте також: