ЄСПЛ виніс рішення у справі РФ проти України

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) у повному обсязі відмовив Російській Федерації у задоволенні позовних вимог проти України.

У липні 2021 року російський уряд подав до ЄСПЛ заяву, що стала єдиною міждержавною скаргою проти України, повідомляє пресслужба Міністерства юстиції.

"Росіяни висунули 10 груп звинувачень. Україні закидали нібито адміністративні практики вбивств, викрадень, примусового переселення, втручання у виборче право, обмеженнях на використання російської мови та напади на російські посольства і консульства", ‒ йдеться у повідомленні.

У своїй скарзі РФ також спробувала приписати Україні відповідальність за катастрофу авіалайнера MH17, оскільки Київ "не закрив повітряний простір".

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Після ретельного дослідження представлених державою-позивачем матеріалів і доказів, а також враховуючи поведінку Росії та відсутність будь-якої співпраці з березня 2022 року, ЄСПЛ відмовив у задоволенні позову у повному обсязі та вилучив його з реєстру справ.

Москва поскаржилась на блокування Північно-Кримського каналу та просила суд зобовʼязати Україну відновити подачу води до Криму, припинити "утиски" у використанні російської мови. Суд ще у 2021 році відмовив у цьому. Інші позовні вимоги відхилили сьогодні.

Підозрюваний у держзраді нардеп Віктор Медведчук подав скаргу до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), в якій звинуватив українську владу в "політичній мотивації" його кримінального провадження. ЄСПЛ визнав таку скаргу неприйнятною.