Єврокомісія розкритикувала блокаду кордону польськими перевізниками

У Європейській комісії висловили підтримку збереженню Угоди про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та Європейським Союзом, що дозволяє українським водіям уникати отримання спеціальних дозволів на міжнародні перевезення. Про це на пресконференції у Брюсселі заявила єврокомісарка з питань транспорту Адіна Велян.

Єврокомісарка Адіна Велян висловила свою підтримку Угоди про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та Європейським Союзом і наголосила на важливості збереження цієї угоди. Згідно з угодою, українські водії мають можливість уникати отримання спеціальних дозволів на міжнародні перевезення, що сприяє спрощенню процедур. Це рішення єврокомісарки має на меті захистити права водіїв та допомогти уникнути закривання кордонів.

За словами єврокомісарки, таке пінг-понг між Україною та Єврокомісією є несправедливим. Вона підкреслила, що така ситуація призводить до страждань людей на кордоні та робить зовнішні кордони Євросоюзу заручниками. Адіна Велян відмовилася повертати дозволи, оскільки її вважають обмеженням. Єврокомісарка вважає, що дозволяти операції під різними номерами та кількістю дозволів у ЄС є нереалістичним та непрактичним.

Адіна Велян заявила, що Брюссель готовий твердо захищати Угоду про лібералізацію вантажних перевезень та пояснювати її переваги. Угода має чіткі рамки та обмежену лібералізацію, і відповідальність за вирішення будь-яких непередбачених ситуацій, що виникають, покладена на національний орган влади. Крім того, Єврокомісія запропонувала список заходів, які можуть швидко реалізовані та допомогти зберегти угоду та вирішити проблеми, що виникли.

Україна вже виконала низку заходів, які були домовлені з Європейською комісією та Польщею для розблокування кордону. Одним із заходів було відкриття нового пункту пропуску "Угринів - Долгобичув". У свою чергу, влада Польщі також планує посилити перевірки вантажівок на кордоні з Україною, щоб боротися з незаконними перевезеннями та зменшити ризики.