Євросоюз може відчути дефіцит популярного продукту через новий екологічний закон

За рішенням закону про захист лісів, країни Європи можуть стикнутися з недостатньою кількістю сої. Новий закон забороняє імпорт сої, яка виростає на місці вирубаних лісів. Це призведе до збитків в Європі в сумі понад €10,55 млрд щороку, зазначається у дослідженні, проведеному Європейською статистичною службою та Світовим банком.

Закон про захист лісів може призвести до дефіциту сої в країнах Європи. Закон передбачає заборону імпорту товарів, вирощених на місці вирубаних лісів, зокрема яловичини, пальмової олії, какао, сої та інших продуктів. Обмеження стосується всіх товарів, які не мають сертифікату про довкілля.

Зазначається, що нові правила ЄС з охорони довкілля є частиною закону про «Зелений курс». Згідно з цими правилами, імпортери зобов'язані надати дані про місцезнаходження товарів, щоб підтвердити, що вони не походять з районів з вирубаними лісами. Товари мають бути перевірені з урахуванням ризику вирубування лісів у країні походження.

За даними, з початку 2023 року Європейський Союз імпортував сою та неїлійні продукти на суму понад €7,91 млрд з країн, де скорочується площа лісів. Найбільшими постачальниками є Бразилія (78% імпорту), Аргентина (19%) та Парагвай (1,7%). Щомісячний обсяг імпорту сої, на який вплине заборона, становитиме 878,8 мільйона, а щорічний - 10,55 мільярда євро. Заборона стосуватиметься 66% загального обсягу імпорту.

Слід зауважити, що ринок сої та її продуктів є одним з найбільших у світі. За останні 20 років ринок зріс майже в 4,6 рази, а в 2020-2022 роках обсяг торгівлі соєю сягав 87 мільярдів доларів. Європейський Союз є одним із найбільших імпортерів сої, що становить близько 10% світового обсягу. Заміщення постачальників, які потрапили під обмеження, буде складним та вимагатиме часу і зусиль.

Крім того, можливо, що згідно з новим законом, значну кількість кавових зерен та какао, які зберігаються в Європейському Союзі, доведеться знищити. За даними Financial Times, на складах у країнах Європи наразі зберігається близько 200 тис. тонн какао та 150 тис. тонн кави. Брюссель не надав роз'яснень країнам ЄС щодо подальших дій. Виробникам рекомендується продати запаси з цих продуктів до грудня 2024 року, вказала виконавчий директор Міжнародного торговельного центру Памела Коук-Хемілтон.

Міжконтинентальна біржа (ICE), як один з основних майданчиків для торгівлі ф'ючерсами на каву та какао, вказує, що це може завдати шкоди всьому ланцюжку поставок, який починається від фермерів і закінчується у споживача. Для запобігання проблемам потрібні чіткі вказівки з боку Брюсселя та національних урядів.