Фінляндія пояснила, коли може знову відкрити кордон для росіян

Влада Фінляндії може відкрити сім із восьми прикордонних переходів з Росією до Різдва, тобто раніше запланованого терміну 18 лютого. Про це повідомляє фінське видання Yle.

Згідно з ухваленим в середу рішенням уряду про закриття майже всіх прикордонних переходів на східному кордоні до 18 лютого 2024 року, прикордонні пункти Ваалімаа, Нуйямаа, Іматра та Ніірала повинні були бути закриті. Однак, з огляду на жорсткі обмеження, прийнято рішення скоротити термін до одного місяця. Про це повідомив начальник фінської прикордонної охорони контр-адмірал Маркку Хассінен.

У зв'язку з цим, під жорсткими обмеженнями було закрито майже весь східний кордон Фінляндії.

З 18 листопада Фінляндія закрила чотири прикордонні пункти пропуску у Південно-Східній Фінляндії внаслідок масової перепустки до фінського кордону емігрантів із третіх країн, організованою російською стороною.

У середу уряд прийняв рішення закрити ще три пункти перепуску до 23 грудня, залишивши лише один, найпівнічніший Раю-Йоосеппі, через постійний приплив прохачів притулку.

Начальник прикордонної охорони Маркку Хассінен зазначив, що практичні наслідки закриття прикордонних пунктів оцінюються постійно, і можливо рішення про закриття буде розглядатися раніше запланованого Різдва.

Крім того, прикордонне агентство Європейського Союзу Frontex направить у Фінляндію свої офіцерів і техніку для патрулювання кордону з Росією. Згідно з повідомленням Yle, Frontex надішле 50 прикордонників та інший персонал, а також патрульні машини і спеціальне обладнання.

Прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере заявив, що їхня країна готова стежити за прикладом Фінляндії і також закрити кордон з Росією, якщо буде потрібно. За його словами, норвезька влада уважно спостерігає за ситуацією в Фінляндії та Естонії, які вже ввели обмеження на пропуск через кордон і готуються до відповідних змін.