Фінська компанія постачала РФ запчастини для вантажівок в обхід санкцій: розслідування

Після того, як Росія вторглася в Україну, фінська компанія HD-Parts з міста Вантаа розпочала експорт запчастин для вантажівок до Росії на мільйони євро. Зокрема, компанія експортує запчастини для шведських вантажівок Volvo і Scania. Всі товари HD-Parts отримує безпосередньо з китайських, гонконзьких, тайванських та інших заводів.

Представники компанії стверджують, що вони не мають жодних зв'язків з автомобільними компаніями Швеції. Водночас, вони наголошують на тому, що не порушують санкційні правила. Засновник і голова компанії, Лассе Ліндквіст, заявив, що всі відправлення в Росію проходять митницю і отримують схвалення. Він також підкреслив, що в компанії є всі необхідні документи для здійснення цих відправлень. Принаймні три чверті обороту HD-Parts припадають на російський експорт.

За словами видання Yle, митниця не прокоментувала ситуацію навколо HD-Parts, але зазначила, що перевіряє експортні декларації, в яких зазначається продукція, що може потрапляти під санкції.

За даними експерта із санкцій Ерленда Бйордведта, назви товарів, які HD-Parts експортує в Росію, у багатьох випадках збігаються зі списком санкційних товарів. Бйордведт називає HD-Parts одним із найбільших постачальників запчастин для вантажівок у Росію серед західних країн.

Також з Фінляндії в Росію експортувались вантажівки. Зокрема, компанії Idän Liikenteenvälittys IL з Лаппеенранти вдалося доставити в Росію десяток вживаних вантажівок Scania і Volvo, а також напівпричепи інших марок. Загалом вартість цих поставок становила сотні тисяч євро. Генеральний директор компанії, Рісто Рііхімякі, зазначив, що їхня діяльність не суперечить санкціям, оскільки вони поставляють машини в країни Середньої Азії.

За даними митниці, з Фінляндії до Казахстану та Киргизстану було експортовано майже 190 вантажівок. Професор, що спеціалізується на російській економіці, Карі Люхто, зазначає, що вантажівки мають велике значення на війні і вони є важливими товарами для Росії.