Фляги для ЗСУ за завищеними цінами: нове розслідування закупівель у Міноборони

Фляги ЗСУ: розслідування закупівель Міноборони
Фляги ЗСУ: розслідування закупівель Міноборони

Міноборону витратило 54 млн грн на фляги для ЗСУ, які дорогіше ринкових аналогів

У 2024 році Міністерство оборони витратило більше 54 млн грн на закупівлю 153 тисяч армійських пластикових фляг з Китаю для Збройних Сил. Виявилося, що ці фляги втричі дорожчі, ніж аналоги американського виробництва. Про це повідомляє NGL.media з посиланням на своє розслідування.

За звичайну пластикову флягу об'ємом один літр Мінобороні довелося заплатити 355 грн, тоді як такі самі фляги американського зразка можна було купити за 120 грн або навіть за 72 грн. Відмінність між українськими флягами від американських полягала у напівпрозорому пластику, напису "Власність ЗСУ, не для продажу", трохи різній різьбленні на кришці та петлі-тримачі.

Крім того, компанії, з якими Мінобороні уклала угоди - Колтрейн і Суперформ, не мають свого виробництва і замовляють фляги в одного китайського виробника - Taizhou Huangyan Sigg Mold Co., Ltd.

На одному з маркетплейсів ця фляга коштує близько 3,85 долара (154 грн), аналоги без написів продаються за 2,5 долара (100 грн), а американські фляги з непрозорого пластику можна було придбати всього за 73 центи (29 грн).

Зазначається, що компанії-посередники, з якими Міністерство уклало угоди, зароблять від 12 до 15 млн грн на цих контрактах.

Поставки фляг також затримуються. Після укладення контракту, Колтрейн повинен був поставити партію фляг протягом 19 днів, пізніше термін було продовжено ще на 15 днів. Проте для виготовлення і доставки 100 тисяч фляг з Китаю до складу в Україні потрібно мінімум 4,5 місяці.

Тому, терміни поставки можуть бути дотримані лише в тому випадку, якщо на момент підписання контракту фляги вже були на складі в Україні.

Водночас Нацгвардія закуповує фляги американського виробництва за 198 грн за штуку, а прикордонники купили їх за таку саму ціну, що й Мінобороні.

Журналісти припускають, що фляги з написом "Власність ЗСУ, не для продажу" ніхто, окрім Міноборони, не придбає, оскільки їх можна придбати за такою ж ціною тільки за наявності гарантії контракту, або ризикуючи кількома мільйонами гривень.

У 2024 році компанія ДОТ чотири рази намагалася закупити пластикові фляги для ЗСУ. Попередні дві закупівлі були скасовані. Участь у торгах брали три різні компанії, які пропонували продати 100 тисяч фляг менше ніж за 20 млн грн. Проте всі пропозиції були відхилені замовником, мотивуючи це відсутністю актів відповідності технічній специфікації Міноборони.

Пізніше ДОТ уклало пряму угоду з Колтрейн, і загальна вартість двох угод зросла майже вдвічі – до 35,5 млн грн. Також було укладено угоду з компанією Суперформ на 53 тисячі фляг майже за 18,8 млн грн. Тим самим зростала і ціна однієї фляги.

Журналісти з'ясували, що обидві компанії - Колтрейн і Суперформ, працюють досить недовго. За останні два місяці Суперформ уклала угоди на майже 310 млн грн з Нацгвардією і Мінобороною. Один з власників Суперформу - 27-річний Владислав Лихосенко, який раніше вже намагався працювати з Мінобороною.

Також викликають здивування власники Колтрейну - Ольга Чубенко і Лідія Хоменко, на яких зареєстровано багато компаній в Україні. Ці компанії були засновані всього п'ять років тому.

Наразі фляги для ЗСУ стали темою гучного скандалу на фоні заяв про закупівлю продуктів для ЗСУ.

Читайте також