Борель різко висловився про претензії США про допомогу Україні та удари по Росії

Зображення Бореля під час виступу на прес-конференції
Зображення Бореля під час виступу на прес-конференції

Високий представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель виступив на захист підтримки України з боку Європейського Союзу. Він спростував твердження про недостатню участь Європи у допомозі Україні, заявлені під час президентської кампанії США.

Боррель наголосив, що ЄС вже надав більше підтримки Україні, ніж США. Він зазначив, що Євросоюз витратив понад 130 мільярдів євро на військову, економічну, фінансову та гуманітарну допомогу Україні.

Боррель підкреслив, що хоча військова допомога ЄС менша за американську, 45 мільярдів євро все ж не є малою сумою. Він також зазначив про політичну підтримку ЄС, зокрема надання Україні статусу країни-кандидата та перспективи членства в ЄС.

Боррель звернув увагу на асиметричність війни та різницю у військових витратах Росії і України. Він відзначив, що в Україні завдяки інноваціям та рішучості українців долають цей дисбаланс. Високий представник ЄС також підтримав використання Україною зброї для ударів по легітимних цілях на території Росії.

Боррель закликав продовжувати та посилювати підтримку України, заявивши, що необхідно встановити військовий баланс з Росією. Він також наголосив, що Путін не піде на переговори, якщо не буде переконаний, що він програє.

Президент США Джо Байден також висловив готовність допомогти Україні.

Читайте також