Франція в ООН нагадала про відповідальність Росії за провал Мінських угод

Росія несе найбільшу відповідальність за провал Мінського переговорного процесу - заступниця Франції при ООН

"Росія несе найбільшу відповідальність за провал переговорного процесу. Протягом семи років РФ сприяла зростанню напруження на Донбасі. Росія вийшла із механізму перевірки дотримання припинення вогню у 2016-му. Вона сприяла тому, аби рішення, ухвалені під час Паризького саміту у грудні 2019-го, не були впроваджені. Вона відмовилася щиросердно вести перемовини, стверджуючи, що виступає посередником, хоча явно була стороною конфлікту. Її метою від самого початку була дестабілізація України", - наголосила Бродхарст.

Заступниця постійного представника Франції при ООН Наталі Бродхарст під час засідання Ради Безпеки ООН, скликаного Росією, заявила, що Росія несе найбільшу відповідальність за провал Мінського переговорного процесу. За її словами, РФ протягом семи років сприяла зростанню напруження на Донбасі, вийшла із механізму перевірки дотримання припинення вогню, не допомагала впроваджувати рішення, прийняті під час Паризького саміту в 2019 році, і відмовилася вести перемовини посередником, хоча була стороною конфлікту. За словами дипломата, головною метою Росії була дестабілізація України.

Дипломат також підкреслила, що до російського вторгнення в Україну існувала можливість мирного врегулювання конфлікту. Франція та Німеччина активно домагалися мирного вирішення проблеми за допомогою Нормандського формату. Вони безвперервно працювали над деескалацією конфлікту з 2015 по 2022 роки і намагалися допомогти Росії та Україні знайти спільну позицію для виконання Мінських угод.

Джерело: Укрінформ