Герасимова і Шойгу – на нари

Герасимова і Шойгу – на нари

Міжнародний кримінальний суд (МКС) видала ордери на арешт колишнього міністра оборони РФ Шойгу та начальника Генерального штабу ЗС РФ Герасимова. Ордери видали за вчинення міжнародних злочинів, вчинених в період з 10 жовтня 2022 року до 9 березня 2023 року. Це включає напади на цивільні об'єкти, обстріли енергетичної інфраструктури та інші злочини проти людяності. Тепер Шойгу та Герасимов можуть бути затримані та передані до суду в 124 країнах.

Загалом МКС видала ордери на арешт шести російським високопосадовцям, причетним до злочинів у рамках агресії РФ проти України. Серед них - глава Кремля Путін, "дитячий омбудсмен" РФ Львова-Бєлова, командувач російської дальньої авіації Кобилаш, командувач Чорноморського флоту РФ Соколов.

Росія не визнає рішень МКС, але це не скасовує їх. Захід повинен вжити серйозних заходів щодо притягнення винних до відповідальності, зокрема російських політиків та військових, а також пропагандистів, які агітували проти України. Державний департамент США підтримав розслідування МКС та закликав до притягнення російських військових до відповідальності за злочини в Україні.

Важливо, щоб розслідування МКС було системним і притягало до відповідальності всіх винних, незалежно від їх посади та прізвища.

Читайте також: