Глобальний саміт миру як серйозний крок до закінчення війни

Глобальний саміт миру як серйозний крок до закінчення війни

Глобальний саміт миру відбувся в Швейцарії

15-16 червня у Швейцарії відбувся Глобальний саміт миру, в якому взяли участь 101 учасник, зокрема 92 країни та низка міжнародних організацій. Основною метою саміту було досягнення довготривалого справедливого миру. У ході зустрічі розглядалися 3 з 10 пунктів Української формули миру: ядерна безпека, продовольча безпека та повернення українських полонених.

Проєкт спільного документу Саміту був узгоджений з принципами Української формули миру та закріплює територіальну цілісність України. Усі принципові позиції були внесені до спільної декларації, яку підписали 78 країн і 4 міжнародні організації. Учасники погодилися на тому, що українські АЕС мають працювати безпечно під повним контролем України та не допускати ядерного шантажу. Також було підтверджено, що продовольча безпека не повинна використовуватися як зброя.

Очікується другий мирний саміт

Ініціатива проведення другого мирного саміту може з'явитися до президентських виборів у США. Тривають переговори з владами Саудівської Аравії, Катару і Туреччини щодо місця проведення зустрічі. Участь Росії в другому саміті може свідчити про її готовність покласти край війні. Проте, поки це лишається невідомою. Міністр закордонних справ Швейцарії Іньяціо Кассіс висловив переконання, що російській владі доведеться приєднатися до мирного процесу, із зазначенням, що Швейцарія підтримуватиме всі зусилля щодо досягнення миру в Україні.

Лідери світу закликають до закінчення війни та повернення миру в Україну

Лідери різних країн висловлюють підтримку закінченню війни в Україні та виведенню російських військ з її території. Президент України Володимир Зеленський заявив, що присутність Росії на другому саміті може свідчити про її рішення закінчити війну. Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн звернулася до Кремля з закликом поважати територіальну цілісність та суверенітет України. Канцлер Німеччини Олаф Шольц наголосив, що саме Росія обрала війну і повинна її завершити, вивівши війська з України.

На саміті також звернули увагу на важливість дискусії щодо закінчення російсько-української війни і встановлення мирних умов. Учасники підкреслюють, що Росія повинна погодитися з пунктами мирного плану, інакше будуть вжиті дії для змусити її до капітуляції. Глобальний саміт миру в Швейцарії став суттєвим кроком у напрямку закінчення війни в Україні, проте вирішального значення набуває реакція офіційної Москви.

Читайте також: