Голова МЗС Киргизстану неоднозначно відреагував на вимогу дотримуватись санкцій проти РФ

Міністр закордонних справ Киргизстану, Женбек Кулубаєв, на пресконференції у Бішкеку заявив, що його країна буде дотримуватись антиросійських санкцій, щодо постачання товарів, які можуть використовуватися у військових цілях.

Кулубаєв зазначив, що Киргизстан співпрацює як з Росією, так і з Україною та Європейським Союзом. Зараз партнери з Євросоюзу рекомендують Киргизстану не порушувати санкції, оскільки деяка товарна номенклатура допомагає російській стороні у військовій сфері. Кулубаєв заявив, що їхня країна готова дотримуватись санкцій, але не завжди може відстежити їхнє виконання.

Міністр закордонних справ також зазначив, що всі центральноазіатські країни підтримують мирне врегулювання конфлікту в Україні і не стають на жодну сторону конфлікту. Кулубаєв виразив підтримку мирному вирішенню конфлікту та заявив, що Киргизстан активно працює з Росією щодо розвитку торгівлі.

У Міністерство закордонних справ України був викликаний посол Киргизької Республіки в Україні Ідріс Кадиркулов після повідомлень про те, що Киргизстан допомагає Росії обходити санкції. Українське МЗС заявило про необхідність дотримання Киргизькою Республікою міжнародних санкцій проти Росії, оскільки Киргизстан є членом світового співтовариства.

Представники адміністрації президента Байдена показали стурбованість роллю Киргизстану, який допомагає Росії обходити санкції, зокрема постачати товари, які використовуються для виготовлення зброї. Киргизстан стає новим партнером Росії у цій сфері, оскільки Росія не має можливості закуповувати військові товари із Європи.