Готуйте гроші. Експерт дав поради, як підготуватися до «блекаутів»

Готуйте гроші. Експерт дав поради, як підготуватися до «блекаутів»

Мінімальна потужність зарядної станції для "зарядки квартири" - 800 Вт, а для повного живлення всіх електроприладів - 2 кВт. Про це розповів бренд-менеджер компанії з продажу зарядних станцій Сергій Сілін.

За його словами, мінімальна вартість невеликої зарядної станції, на яку варто розраховувати, - 20-25 тис. грн.

Така станція має ємність приблизно в пів кіловата і потужність 800 Вт. Вона здатна зарядити освітлення в квартирі, роутер, один-два ноутбуки та два-три телефони. Після зарядки ноутбуків, станцію можна відключити й працювати до наступної зарядки.

Станція може працювати протягом трьох-чотирьох годин, але не зможе одночасно живити комп'ютер і холодильник. Для підключення холодильника або чайника потрібна станція ємністю 1-1,5 кВт і потужністю відповідно 1,5 кВт. Оптимальною для квартири є станція на 2 кВт, яка зможе забезпечити живлення на шість-вісім годин для телефонів, роутерів, ноутбуків, а також холодильника, телевізора, чайника та мікрохвильової печі.

Станція потужністю 3,6 кВт здатна працювати до 15-20 годин. Максимальна потужність станції обійдеться в 106 тис. грн. Також треба враховувати витрати на підключення та необхідне обладнання - від 6 тис. грн.

Сергій Сілін пояснив різницю між автоматичним та фізичним перемикачем. Після встановлення автоматичного обладнання воно працюватиме самостійно, тоді як з фізичним потрібно буде ручним чином переключатися між мережею і станцією.

Виконавчий директор "Енергоефективні міста України" Святослав Павлюк зауважив, що українцям потрібно придбати енергообладнання на $3-4 тис. Він пояснив, що в Україні десятиліттями діяв недостатній тариф на електроенергію, тому люди не готувалися до такого розвитку подій і витрачали гроші на різні потреби.

Україна втратила стільки електроенергії, скільки споживають чотири країни ЄС. Підготовка до зими буде включати будівництво об'єктів розподіленої генерації.

Читайте також: