Родичі деяких київських посадовців втекли за кордон від мобілізації за допомогою дітей-сиріт

Родичі деяких київських посадовців втекли за кордон від мобілізації за допомогою дітей-сиріт

Київські посадовці відправляли своїх родичів за кордон

Українські посадовці з Києва використовували своїх близьких родичів як супроводжуючих для дітей-сиріт та дітей, які не мали батьківського піклування, щоб вони виїхали за кордон. Про це повідомив Омбудсмен Лубінець у своєму Телеграмі.

«Працівники Офісу Омбудсмана виявили цю ситуацію під час моніторингових візитів. Вони виявили, що посадовці Служби у справах дітей та сім'ї міста Києва та Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва використовували своїх родичів, щоб супроводжувати дітей за кордон», - зазначив Лубінець.

За словами Лубінця, після того, як ці чоловіки перетнули кордон, вони всі звільнилися зі своїх посад.

Діти в Німеччині під опікою німецької сторони

У березні 2022 року, під час активних бойових дій поблизу Києва, 68 дітей з Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва разом з 20 супровідними особами було евакуйовано до Німеччини, у молодіжний табір міста Вупперталь.

У 2024 році, представники Омбудсмена відвідали Німеччину для моніторингу умов перебування українських дітей. Але їм не дозволили доступу до табору Вупперталя, оскільки вони не мали супроводжуючих осіб з України. Дітей там опікувалася тільки німецька сторона. За словами німців, на початку евакуації було 55 дітей, але ще 13 не можна було знайти.

У зв'язку з цим, Офіс омбудсмена здійснив невідкладні візити до Служби у справах дітей та сім'ї та Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1, щоб розслідувати цю ситуацію.

Читайте також: