Гроші на оренду житла: хто з переселенців може отримати фінансову допомогу

БФ "Право на захист" допомагає внутрішньо переміщеним особам вирішити проблему з житлом

Благодійний фонд "Право на захист", спільно з УВКБ ООН, надає допомогу внутрішньо переміщеним особам, які знаходяться в Києві та Київській області після 24 лютого 2022 року. Зазначена допомога включає грошову виплату для вирішення проблеми з житлом.

За інформацією, розміщеною на сайті Фонду, програма пропонує фінансову допомогу на оренду житла тривалістю 6 місяців.

Учасниками програми можуть стати:

  • Внутрішньо переміщені особи, які знаходяться у місцях тимчасового проживання (МВП) та перебувають під загрозою виселення.
  • Новоприбулі внутрішньо переміщені особи, які мають намір переїхати з місця тимчасового проживання і орендувати власне житло.
  • Внутрішньо переміщені особи, які проживають у приватному житлі та знаходяться під загрозою виселення, і не мають іншого вибору, крім як повернутися до місця тимчасового проживання.
  • Інші групи внутрішньо переміщених осіб, які потребують житлової підтримки, та були перенаправлені іншими організаціями.

Для отримання допомоги потрібно:

  • Заповнити форму заявки.
  • Очікувати дзвінка від спеціалістів БФ "Право на захист" для отримання консультації та запрошення до офісу.
  • Зібрати необхідні документи.

Виплата допомоги відбувається у два транші. Перший включає депозит, 1 місяць оренди та комунальні послуги, а другий - суму для 5 місяців оренди та комунальні послуги.

Учасники програми повинні самостійно знайти житло протягом 14 днів після підписання договору.

Переселенці самостійно оплачують перші два місяці оренди (середня вартість оренди однокімнатної квартири в Києві - 28 тис. грн., двокімнатної - 38 тис. грн., трикімнатної - 60 тис. грн.; в області ціна на 10-20% нижча).

Протягом участі у програмі будуть здійснюватися візити до орендованого житла, і учасники повинні будуть підтвердити документами, що гроші витрачаються на оренду.

Гаряча лінія БФ "Право на захист": 0800750104 (працює з 9:00 до 18:00 у будні).

Доведено, як отримати субсидію на комунальні послуги внутрішньо переміщеним особам. Зазначено, які документи потрібні та куди звертатись.