Макфол оцінив перспективи контрнаступу ЗСУ

Україна планує розпочати нові контрнаступальні дії на фронті лише восени 2025 року, а до того часу намагатиметься утримати території та не допустити продвиження Росії.

Про це заявив Майкл Макфол, колишній посол США в Росії, професор Стенфордського університету, який разом з керівником Офісу президента України Андрієм Єрмаком керує міжнародною робочою групою з санкцій проти Росії.

Очікування щодо українського контрнаступу минулого року не виправдались

Він також зазначив, що помилково називати ці військові операції "контрнаступом", оскільки воїна найчастіше йдеться про серію наступальних дій, не один контрнаступ.

Не оголошуйте про ці операції заздалегідь, це був промах, і я сподіваюся, ми його не повторимо

За його словами, він не є військовим експертом, але орієнтується на думки співрозмовників в Україні щодо майбутніх контрнаступальних дій ЗСУ.

Не очікую "нічого великого" від ЗСУ до осені 2025 року

Він зазначив, що саме тоді в Україні планують ввести нові системи озброєння та готових пілотів F-16, а до того часу українцям потрібно тримати оборону, незважаючи на виснаження воїнів і суспільства загалом.

За словами Макфола, піврічна затримка американської допомоги мала "деморалізуючий" вплив і призвела до значних пошкоджень для системи протиповітряної оборони та енергетики України.

Україна може бути неспроможною забезпечити українців теплом і світлом взимку