Хакери, пов’язані з РФ і Китаєм, зламали найнебезпечніший ядерний об’єкт Британії – The Guardian

За даними розслідування The Guardian, ІТ-системи Селлафілда, найбільш небезпечного ядерного об'єкта у Великій Британії, були скомпрометовані кібергрупами, що мають зв'язок з Росією та Китаєм.

Старший персонал місцевого сховища ядерних відходів приховував інформацію про злом та його можливі наслідки.

За даними статті, керівництво об'єкта не знає точну дату першого злому систем. Спочатку зламбу було помічено у 2015 році, коли експерти виявили шкідливе програмне забезпечення в комп'ютерних мережах Селлафілда, яке може використовуватися для шпигування або атак на системи.

Неясно, чи було успішно видалено шкідливе програмне забезпечення. Це може означати, що діяльність Селлафілда, така як переміщення радіоактивних відходів, контроль витоків небезпечних матеріалів і пожежне наглядання, може бути скомпрометована.

За даними видання, іноземні хакери мали доступ до конфіденційних матеріалів на об'єкті, який є одним з найнебезпечніших в світі.

На території Селлафілда розташоване найбільше сховище плутонію на планеті, а також звалище ядерних відходів від збройних програм і атомної енергетики. Тут також зберігаються плани на випадок надзвичайних ситуацій, що будуть використані у разі іноземного нападу або катастрофи у Великій Британії.

Представник Управління ядерного реагування Британії (ONR) підтвердив, що Селлафілд не відповідає кіберстандартам, але відмовився коментувати порушення чи заяви про «приховування» злому.

Тим часом, українська хакерська група Hdr0 змінювала показники лічильників «Севастопольського водоканалу» протягом двох місяців. Також хакери зламали кілька каналів інтернет-телебачення в окупованому Криму та показали звернення президента України Володимира Зеленського.