Хто стоїть за "правками Лозового", які закривають справи на мільярди

Глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін розповів, хто міг створити так звані правки Лозового, які призвели до закриття корупційних справ на мільярди.

На думку Шабуніна, народний депутат Олег Ляшко, який пропонував ці правки, не розумів, що саме підписує. Він обмежив строк, протягом якого слідство повинно вручити особі підозру, і строк, протягом якого справа повинна піти до суду. Таким чином, людина не може бути підозрюваною, обвинуваченою або отримати офіційну претензію. Тому права людини можуть бути порушені, і справа може не бути розслідована.

Верховна Рада попереднього скликання прийняла правки Лозового, але нинішній склад парламенту їх не скасував, хоча президентський законопроєкт, який це пропонував, розглядався.

Шабунін зазначив, що зараз встановлюється, хто саме створив ці правки - Олександр Грановський або Павло Вовк. Активіст вважає, що ці правки були створені для того, щоб уникнути тюрми.

Голова Центру прогнозує, що це рішення дозволить крупним корупціонерам уникнути покарання в інших справах, в яких державі завдано мільярдні збитки.

Цього місяця Вищий антикорупційний суд закрив кримінальне провадження щодо Вадима Альперіна, одного з організаторів контрабанди в Україні. Він звернувся до суду з проханням закрити справу, посилаючись на правки Лозового. Також, у жовтні Вищий адміністративний касаційний суд закрив справу про формулу "Роттердам+", що призвело до переплати споживачами електроенергії понад 20 млрд грн.