Ініціатива Орбана загострила відносини між Брюсселем та Будапештом

Недавно було запропоновано новий законопроект про суверенітет країни, який підтримує прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Проте, ця ініціатива неоднозначно сприймається багатьма експертами і розглядається як нова атака на верховенство законів об'єднаної Європи. Таку думку висловлює EUobserver.

Цей закон передбачає створення спеціального наглядового органу, який контролюватиме іноземне втручання у вибори в Угорщині та пропонуватиме безпечні законодавчі зміни. Орган називатиметься Агентством з захисту суверенітету і його завданням буде виявлення та розслідування фінансування з-за кордону, спрямованого на вплив на волевиявлення виборців. Законопроект також передбачає покарання до трьох років позбавлення волі за заборонене іноземне фінансування політичних партій та груп, які беруть участь у виборах.

Автори законопроекту стверджують, що порушення суверенітету Угорщини і підвищений ризик для національної безпеки можуть виникнути, якщо політична влада опиниться в руках осіб або організацій, залежних від іноземних держав або осіб. Тим не менш, опозиція в Угорщині вже почала критикувати цей закон, заявляючи, що він виступає проти демократичних цінностей країни. Багато експертів також вважають цю ініціативу спірною і попереджають про можливі нові конфлікти між Угорщиною і Європейським Союзом, які вже мають складні відносини.

Слід зазначити, що Віктор Орбан погрожував заблокувати допомогу Європейського Союзу для України та вступ країни до ЄС, якщо лідери ЄС не зберуться переглянути стратегію підтримки Києва. Про це повідомляє Politico. У своєму листі, адресованому голові Європейської ради Шарлю Мішелю, Орбан зазначив, що будь-яке рішення щодо фінансування України, початок переговорів про вступ до ЄС або санкції проти Росії не можуть бути прийняті без «стратегічної дискусії», яка відбудеться в Брюсселі в середині грудня.