Інститут демографії повідомив, скільки українців перебуває за кордоном

На сьогоднішній день понад дев'ять мільйонів українців перебувають за межами України, з яких трохи менше трьох мільйонів є трудовими мігрантами. Про це на сьомому Українському жіночому конгресі заявила директорка Інституту демографії та соціальних досліджень імені Михайла Птухи Єлла Лібанова, повідомляє Укрінформ.

За даними Євростату найбільш вірогідна оцінка становить, що в країнах Європейського Союзу проживає 4,2 мільйони українських воєнних мігрантів, повідомила демограф.

За словами Лібанової, близько одного мільйону українців проживає у Великій Британії, США, Канаді та інших країнах. За даними Верховного комісара ООН з питань біженців, в Російській Федерації проживає 1,2 мільйона українців.

Лібанова зазначила, що до цих чисел потрібно додати ще близько 2,5-3 мільйонів трудових мігрантів, які залишили Україну не через війну. За її словами, частині з тих, хто залишив країну через війну, повернення додому є надзвичайно важливою, а для цього потрібно забезпечити безпеку, гідно оплачувану роботу та житло.

Крім того, директорка Інституту демографії та соціальних досліджень зауважила, що після закінчення війни і відкриття кордонів, може статися так, що деяка кількість чоловіків поїде до своїх сімей за кордон.

Лібанова поділилася своєю мрією, якою є повернення 50% тих, хто виїхав за кордон. Якщо повернеться 60%, то вона буде найщасливішою людиною в Україні.

Варто зауважити, що оцінки свідчать, що кількість населення України до 2030 року може зменшитися до 24-32 мільйонів осіб.

Що стосується фахівців, то Лібанова пояснила, кого не вистачатиме після війни. Крім того, демограф роз'яснив, чому молоді люди мобілізуються на війну.