Іран готовий надати Росії балістичні ракети ‒ ISW

Експерти Інституту вивчення війни (ISW) фіксують ознаки того, що Іран готовий до продажу Росії балістичних ракет Fateh-110 та Zolfaghar.

Продавати до РФ ракети Іран може вже у жовтні, коли щакінчиться термін дії резолюції ООН. Про це в коментарі LIGA.net розповів аналітик ISW Амін Солтані.

"В останні тижні ми спостерігали ознаки того, що Іран готовий до експорту, а Росія зацікавлена у кількох іранських ракетних системах", сказав Солтані.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

За його словами, натомість Тегеран може просити у Москви літаки Су-35, системи протиповітряної оборони С-400, допомогу з космічною, ракетною, ядерною програмами. А також "затрофеєну" в Україні західну зброю для копіювання.

Однак, спрогнозувати, чи буде укладено угоду, складно, оскільки це залежатиме від динаміки відносин між Іраном та Росією, а також пріоритетів іранців в умовах переговорів із Заходом про ядерну програму.

"Продаж іранських ракет Росії, ймовірно, вплине на шанси на успіх всеосяжних ядерних переговорів", додав Солтані.

Іран може створити ядерний пристрій менш ніж за два тижні. Для цього у країни достатньо ресурсів. Також Тегеран займається створенням нервово-паралітичної наступальної зброї, йдеться у щорічній доповіді міністерства оборони Сполучених Штатів "Стратегія протистояння зброї масового ураження".

США вважають, що Іран не дотримується своїх зобов'язань щодо контролю за хімічною зброєю.