Ізраїль і ХАМАС досягли першого припинення вогню. Що буде далі?

Перемир'я триватиме протягом чотирьох днів. Група ХАМАС звільнить 50 заручників, з яких 30 є неповнолітніми. Ізраїль також звільнить 150 палестинських в'язнів, серед яких є жінки і особи до 19 років. Окрім цього, Ізраїль припинить польоти розвідувальних дронів на період перемир'я та обміну ув'язненими.

Є декілька висновків, які можна зробити:

  1. Регіональні країни та США використовуватимуть це перемир'я для створення довгострокового режиму припинення вогню або зниження інтенсивності бойових дій до мінімуму. Вони вже давно намагалися зробити це, і зараз є можливість збільшити тиск на Ізраїль через лобіювання у Вашингтоні та Брюсселі.
  2. Це перемир'я порушує традиційне утримання Ізраїлю від припинення вогню. Це створює прецедент і відкриває двері для подальших перемовин. Все залежатиме від того, наскільки успішними стануть ці поточні домовленості.
  3. Звільнення жінок і дітей є чіткою спробою ХАМАСу маніпулювати громадською думкою і заробити політичні бали на арабській сцені. Вони хочуть показати, що їхній бій був для блага жінок і дітей, які перебувають у в'язницях Ізраїлю, а не для визволення їхніх бойовиків. Мета цього – продовжувати напруженість на Західному березі Ярдена в опозицію Палестинській автономії.
  4. Тривалість перемир'я визначатиме, наскільки сильно ставитиметься питання щодо військової присутності Ізраїлю в північній частині сектора Газа: залишатися чи відступати? Тому, якщо не буде знайдено політичного рішення для статусу Кази після завершення конфлікту, Ізраїль зацікавлений не продовжувати термін його тривалості і продовжувати воєнні дії.
  5. Наразі активно обговорюватиметься майбутнє сектора Газа. Арабські країни сприятимуть плану створення Палестини, припинення огонь у Газі та повернення біженців, подібний до плану Лівану. Ізраїль буде пропонувати тимчасову окупацію цих територій. Європа і США підтримуватимуть міжнародне управління на цих територіях з передачею їх Палестинській автономії. Обидва плани не є ідеальними, проте головне полягає в тому, яка країна стане посередником і лідером ідей.

Також читайте:

  • Тунелі в секторі Газа: пастки, яких Ізраїль боїться
  • Війна на Близькому Сході: усі заінтересовані у ліквідації ХАМАСу
  • Мохаммад Фараджалла: Україна закривається перед арабським світом
  • Найсмертоносніший день: як ХАМАС зумів перехитрити найпотужнішу армію на Близькому Сході
  • Нетаньягу пояснив, що буде з сектором Газа після закінчення війни