Ізраїльський міністр запропонував скинути ядерну бомбу на Газу

Міністр єврейської спадщини, Аміхай Еліяху, викликав скандал своїми заявами про можливий ядерний удар по Сектору Гази. Він зазначив, що Тель-Авів діє адекватно в умовах загрози і, за його словами, гуманітарна допомога палестинцям є зайвою. Він навіть вважає жертви серед мирного населення виправданими, так як стверджує, що в Газі немає цивільних. Еліяху порівнює ситуацію з подіями Другої світової війни, коли населення Німеччини підтримувало нацистський уряд. Запитаний про використання ядерної зброї проти Гази, міністр стверджує, що це є необхідністю.

Такі заяви Еліяху викликали широкий обурення і були причиною його усунення з уряду. Про це заявив прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху, додавши, що такі твердження не мають нічого спільного з реальністю. Він зазначив, що Ізраїль і його військові діють в рамках міжнародного права з метою захисту непричетних осіб.

Еліяху пізніше виправдовувався, що його слова були метафоричними. Проте, це не зменшило резонансу його висловлювань. Раніше прем'єр-міністр Нетаньяху розповів, чому Ізраїль не згоден на припинення вогню з ХАМАСом і назвав заклики до цього здатися терористам. США також не підтримують припинення вогню в нинішньому протистоянні, але закликають до введення «гуманітарних пауз».

В цій напруженій ситуації Ізраїль працює над удосконаленням свого плану щодо ХАМАСу та зміни тактики. Загроза ядерним ударом залишається спірною, але ці заяви Еліяху вселяють тривогу і розпалюють кризу.