Кібервійна. Ми перемагаємо?

Російська агресія по відношенню до України проявляється не тільки на фронті. Кібератаки з боку Росії на нашу державу досягли рекордної кількості з початку вторгнення. Вони спрямовані на енергетичну сферу, критичну інфраструктуру та державні системи. Навіть підготовка до опалювального сезону у Росії означає не тільки збільшення запасів ракет, але й нарощування кількості кібератак.

Більшість цих атак не є успішними завдяки роботі кіберфахівців СБУ, які протистоять російським хакерам. Навіть при зосередженні російських спецслужб на роботі проти України, СБУ зупинила вже майже 4 тисячі кібератак цього року. Важливою статистикою є те, що кібератаки тривають щодня, але прості громадяни звичайно нічого не знають про це. Це свідчить про ефективну роботу нашого кіберзахисту.

Одним з видів атак Росії є використання ботів і ботоферм. Велика кількість російських ботоферм вже була заблокована СБУ з початку вторгнення, але росіяни планують нарощувати свою потужність. В російських навчальних закладах навіть викладають предмети про кібератаки на цивільну інфраструктуру, що є показником залучення ще більшої кількості людей до цієї сфери. Служба безпеки України готується до таких викликів.

Світ давно страждає від російських хакерів. Вони атакували вже багатьох - від прем'єр-міністра Італії до банківської системи країн Європейського Союзу. Важливою знахідкою є той факт, що українські громадяни не відчувають цих атак завдяки ефективній праці наших кіберзахисників, які проявились у війні в кіберпросторі.

Читайте також:

  • Війна усе глибше заходить у кіберпростір
  • Інформаційна війна. Ми втрачаємо перевагу за кордоном
  • Ізраїль та США створять технологію для захисту критичної інфраструктури від кібератак