Китай зробив скандальну заяву щодо війни РФ проти України

Китай зробив скандальну заяву щодо війни РФ проти України

Китай закликає до деескалації конфлікту в Україні

Китай висловив свою позицію щодо війни Росії проти України, стверджуючи, що вона не повинна мати переможців і програвших. Крім того, Китай закликає дотримуватись "звичайних" відносин з РФ. Про це повідомив речник МЗС КНР Ван Веньбінь, коментуючи телефонну розмову китайського та американського лідерів.

Ван Веньбінь називає повномасштабне вторгнення Росії "українською кризою" і стверджує, що позиція Китаю щодо України є послідовною та прозорою.

Чиновник застерігає про ризик подальшого загострення конфлікту і закликає до зусиль для деескалації і припинення війни через переговори. Ван Веньбінь наголошує, що в політичному вирішенні конфлікту треба прагнути до світу, а не шукати переможців та програвших.

"У політичному врегулюванні не повинно бути переможців і тих, хто програв, натомість має панувати світ. Китай продовжуватиме відігравати конструктивну роль для досягнення цієї мети", - заявив він.

Ван Веньбінь підкреслює, що Китай не є винуватцем конфлікту, не бере участь в ньому і ніколи не поставляв зброю або військове обладнання ніякій стороні.

"Ми не прагнемо і не шукаємо вигоди від конфлікту, і інші країни не повинні дискредитувати "звичайні" відносини між Китаєм і Росією, а також порушувати законні права Китаю та китайських компаній", - додав речник МЗС КНР.

Перед цим Франція заявила, що очікує чітких месседжів від Китаю стосовно війни в Україні.

Читайте також: