КНДР гостро відреагувала на резолюції МАГАТЕ

КНДР заявила, що Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) не має повноважень ухвалювати резолюції щодо її ядерних розробок.

Пхеньян звинуватив особисто гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі в "підігруванні" Заходу й, зокрема, Сполученим Штатам Америки, повідомляє Yonhap із посиланням на північнокорейське державне інформагентство KCNA.

"Ми рішуче засуджуємо та відкидаємо безпорадну поведінку МАГАТЕ, яке повністю перетворилося на посіпаку США і діє далеко від своєї елементарної місії неупередженої міжнародної організації", - сказано в заяві МЗС КНДР.

Минулого тижня на 67-й Генеральній конференції МАГАТЕ в австрійському Відні країни-члени Агентства прийняли резолюцію, яка закликає Пхеньян зупинити свою програму ядерної зброї та дотримуватися власних зобов'язань згідно з резолюціями Ради безпеки ООН.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

У Пхеньяні підкреслили, що Північна Корея вийшла з МАГАТЕ в 1994 році, тому Агентство не має повноважень коментувати чи оцінювати її ядерну програму.

"Поки на цій землі існує тиранічна ядерна зброя США та агресивних імперіалістичних сил, позиція КНДР як держави, що володіє ядерною зброєю, залишатиметься незмінною. Ми не терпітимемо дій ворожих сил, які посягають на наш суверенітет", - ідеться в документі.

Окремо в ньому звинуватили гендиректора МАГАТЕ Гроссі у створенні атмосфери тиску на КНДР і поширенні неправдивої інформації про неминуче сьоме ядерне випробування.

Україна увійшла до складу Ради керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії.

Рада керуючих МАГАТЕ є одним із двох керівних органів агентства поряд із щорічною Генеральною конференцією МАГАТЕ.

Розглядає заяви про прийом у члени агентства, затверджує угоди про гарантії, публікує норми безпеки МАГАТЕ.

Також призначає генерального директора агентства, якого затверджує Генеральна конференція.