Коли чекати на демобілізацію? Міноборони розкрило плани

Розробляють рішення для відпочинку військових

Міністр оборони Рустем Умєров заявив, що говорити про демобілізацію можна буде тільки після завершення активної фази війни з Росією. Проте розробляються рішення, які дадуть можливість військовим зрозуміти, як вони зможуть відпочити або бути частково звільненими. Міноборони працює над цим юридично, законодавчо та технічно.

Умєров підкреслив, що демобілізація для деяких військових не буде залежати від кількості новопризваних, адже це питання справедливості. Мета змін в мобілізації полягає в тому, щоб служіння в армії не сприймалося як покарання.

Зміни в мобілізації

Згідно зі словами Рустема Умєрова, найближчими днями в Верховній Раді можуть зареєструвати законопроєкт щодо змін в мобілізації.

Народна депутатка від «Слуги народу» Мар’яна Безугла також повідомила про роботу над законопроєктом, який дозволить демобілізуватися з війська тим, хто прослужив протягом 36 місяців під час дії воєнного стану.

Президент України Володимир Зеленський зазначив, що питання про мобілізацію ще 500 тисяч осіб розглядалося, проте для прийняття такого рішення потрібно більше аргументів. Він також доручив розробити новий план мобілізації для військових та урядовців.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що мобілізація додаткових 500 тисяч українців не відбудеться найближчим часом.