Колишній військовополонений з «Азову» звернувся з проханням до президента Туреччини (відео)

Колишній військовослужбовець бригади "Азов", Асан Ісенаджиєв, звернувся до президента Туреччини, Реджепа Таїпа Ердогана, із проханням допомогти у визволенні українських військовополонених з російського полону. Ісенаджиєв зазначив, що близько 900 бійців "Азову" перебувають у полоні вже понад 700 днів, де вони терплять катування, голод та психологічний тиск. Звертаючись до Ердогана, Ісенаджиєв просить сприяти обміну полоненими, в якому братимуть участь представники різних етносів та релігійних конфесій. Він також виражає подяку Туреччині за її допомогу.

Шановний народе Туреччини та пане Реджепе Таїпе Ердогане! Мене звати Асан Ісенаджиєв. Я – бойовий медик, який захищав свою Батьківщину – Україну в лавах "Азову". Навесні 2022 року я звертався до вас з проханням допомогти врятувати моїх поранених побратимів, які помирали від відсутності медикаментів. Минуло два роки, відколи близько 900 бійців "Азову", які разом зі мною у повному оточенні захищали Маріуполь, знаходяться у російському полоні

Ісенаджиєв наголошує, що Україна веде національно-визвольну війну та бореться за незалежність, що є спільними цінностями з турецьким народом. Він закликає Ердогана сприяти обміну полоненими, щоб звільнити українських військових із полону. Зараз обміном полоненими займається Координаційний штаб, який інформує Росію про всіх полонених росіян через Національне інформаційне бюро та Міжнародний комітет Червоного Хреста.

Ви маєте досвід організації перемовин на найвищому рівні та необхідний вплив у світі. Я прошу вас усіляко сприяти обмінам азовців, серед яких представники різних етносів та релігійних конфесій, зокрема і мусульмани

Ісенаджиєв завершує своє звернення, подякувавши Туреччині за її допомогу. Раніше Папа Римський також закликав Росію та Україну провести обмін полоненими, і керівник Головного управління розвідки Міноборони, Кирило Буданов, підтримав цю ідею.

Обмін полоненими в Україні

Представник Координаційного штабу, Петро Яценко, пояснив, що Росія намагається міняти українських військовополонених, зокрема, тих, яких вони ненавидять найбільше. Він також зазначив, що російське бюро не завжди надсилає оперативну інформацію про полонених. Яценко повідомив, що всі українські військові, які знаходяться в базі Національного інформаційного бюро, автоматично стають кандидатами на обмін.

Росія намагається штучно розширити свій обмінний фонд, включаючи до списків цивільних, яких мали б відпустити без обміну. Великоднє послання Папи Римського закликало до обміну полоненими за схемою "всіх на всіх" між Росією та Україною. Керівник ГУР підтримав цю ідею та привітав побажання Папи, але зауважив, що Росія не проявляє зацікавленості в такому обміні.

Зараз Об'єднані Арабські Емірати є центральним посередником в обмінах військовополоненими, не Туреччина.