Кому з чоловіків чекати на повістку у грудні: повний список

Верховна Рада вперше продовжила мобілізацію в Україні до 14 лютого 2024 року. Згідно з новим законом "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", військовозобов'язані громадяни будуть отримувати в повістки ще з грудня.

Закон стосується громадян України віком від 18 до 60 років, які є військовозобов'язаними або резервістами. Єдине виняток - це чоловіки, які не досягли 27 років і не проходили військову службу, їх не можна призивати примусово.

З повісткою можуть стикнутися всі військовозобов'язані з таких категорій:

  • придатні або обмежено придатні, віком від 27 до 60 років, незалежно від військового досвіду;
  • чоловіки віком до 60 років, які були зняті з військового обліку;
  • придатні або обмежено придатні чоловіки віком від 27 до 60 років, які сконtraktuвалися на військову службу;
  • чоловіки віком від 18 до 60 років, які були зняті з військового обліку, не мають відстрочки і не мали справи з скоєнням тяжких злочинів;
  • придатні або обмежено придатні, віком від 18 до 27 років, з резервістів після проходження строкової служби, військової кафедри або навчання у ЗВО.

Після отримання повістки кожен громадянин зобов'язаний з'явитися відповідним органам для уточнення даних і проходження медичного огляду.

Нещодавно президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки Верховного Головнокомандувача, на якому обговорювалися питання мобілізації, демобілізації, організації військової служби і строковиків. РНБО заявив, що 24 листопада також розглядалося питання демобілізації українських військовослужбовців строки служби, які вже завершилися.