Країни Балтії почали готуватися до вторгнення Росії - The Times

Країни Балтії готуються до можливого вторгнення Росії і зміцнюють свої східні кордони. Це є найвразливішою ділянкою у військовому плані для НАТО, повідомляє The Times.

Литва, Латвія та Естонія будують "лінію оборони Балтії", яка складається з загорож, бункерів, фортифікаційних споруд і бетонних бункерів. Цей укріплений кордон розділятиме країни Балтії від Росії, Білорусі та Калінінграду.

Естонія планує витратити 60 млн євро на будівництво 600 оборонних споруд уздовж кордону з Росією. Кожен бункер буде захищений і вміщатиме 10 солдатів. Також будуть склади з боєприпасами, протитанкові міни, рови і зуби дракона.

Естонські військові розпочали цей проект через загрозу вторгнення з боку Росії. Згідно з доповіддю служби зовнішньої розвідки Естонії, РФ має намір збільшити кількість військ біля кордонів трьох країн. Крім того, планується створення нового армійського корпусу, який базуватиметься в Петрозаводську і прикриватиме кордон з Фінляндією.

Офіцер литовської армії і науковий співробітник Балтійського інституту технологій Донатас Палавеніс зазначив, що укріплення допоможуть уповільнити вторгнення і забезпечити перевагу НАТО.

Він також зазначив, що оборона Балтії буде проходити за кожен сантиметр території, що вимагатиме створення штучних перешкод. За оцінками Міністерства оборони Естонії, без таких укріплень ворогам знадобиться вчетверо-висім разів більше людей для захоплення таких позицій.

Балтійські країни прагнуть убезпечити себе від можливості Росії створити свою оборону на зайнятих територіях. Експерти вивчають війну в Україні і аналізують особливості контрнаступів. Головним уроком є необхідність зупинити російські бронетанкові частини, щоб захистити всі країни.

Будівництво цієї укріпленої лінії, безсумнівно, потребуватиме часу і ресурсів, однак її ефективність очевидна у війні в Україні, де війська не здатні ефективно прорвати перешкоди і захопити значну територію", - заявив Палавеніс.

За даними видання, ці укріплення допоможуть затримати ворога і захистити Балтію в разі вторгнення з боку Росії.