Кремль використовує міфи Другої світової для мобілізації росіян на війну - ISW

Кремль використовує міфи Великої Вітчизняної війни для підготовки Росії до тривалої війни з Україною

За даними Інституту вивчення війни (ISW), Кремль використовує міфи про Велику Вітчизняну війну для створення уявних паралелей з вторгненням в Україну. Така стратегія має на меті готувати громадськість до тривалого конфлікту з Україною.

Аналітики вважають, що такий підхід суперечить риториці самого Путіна, який намагається запевнити росіян, що війна з Україною не матиме довготривалих наслідків.

"Навіть у 'переможні 1944-1945 роки' радянські війська стикалися з труднощами" - голова комітету з оборони Держдуми Росії Андрій Картаполов

За словами голови комітету з оборони Держдуми Росії Андрія Картаполова, навіть у такі "переможні" роки, як 1944-1945, війська стикалися з труднощами. Він намагається змалювати паралелі між протистоянням Радянського Союзу з нацистською Німеччиною та вторгненням Росії в Україну, вказуючи на те, що Росія зараз перебуває "у грудні 1943 року" і наближається до "1944 року".

Аналітики висловлюють переконання, що така аналогія мало має сенсу, особливо з урахуванням того, що російські війська не зробили помітних успіхів за останні місяці.

Хоча Картаполов визнає, що Другу світову війну та війну Росії в Україні не можна порівнювати буквально, він продовжує використовувати аналогії з Другою світовою війною для підтримки ідеї про продовження війни в Україні до досягнення "прапору над Рейхстагом".

Підтримка внутрішньої політики Росії падає перед президентськими виборами

За даними опитувань соціологічних організацій Chronicles Public Sociology і Laboratory Chronicles, менше половини росіян підтримують продовження війни в Україні, тоді як понад 30% віддають перевагу мирним переговорам. Це може свідчити про зниження підтримки внутрішньої політики Росії перед майбутніми президентськими виборами.