Липневі виплати: що зміниться для пенсіонерів у середині літа

Липневі виплати: що зміниться для пенсіонерів у середині літа

Експерт з пенсійної справи Сергій Коробкін проаналізував головні зміни у пенсійній системі України, які стали актуальними в червні 2024 року.

Основні моменти:

1. Перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів

- Проанонсовано перерахунок пенсій для 654 тисяч осіб з 2,7 мільйонів працюючих пенсіонерів. Пенсійний фонд не опублікував дані про кількість тих, хто отримав підвищення та середню суму підвищень. У минулому році середня сума підвищення становила 220 грн, але фактично збільшилась лише для 400 тисяч з 650 тисяч перерахованих пенсій. В червні 2024 року пенсіонери отримали доплату за квітень та травень, тому у липні виплата буде менша, ніж у червні, але більша, ніж у травні.

2. Заява заступника міністра соціальної політики

Дар'я Марчак зробила декілька важливих заяв: - Українцям не варто очікувати високих пенсій у майбутньому. - Держава гарантує виплати з солідарної системи, але вони будуть невеликими. - Громадянам рекомендується самостійно накопичувати кошти на старість. - Ситуація в країні може погіршуватися, тому українцям радять готуватися працювати якомога довше.

3. Продовження програми підтримки ООН

Всесвітня продовольча програма ООН продовжила доплати для пенсіонерів у зонах активних або можливих бойових дій до кінця року. Допомога надається у 9 областях України за умови, що пенсія менше 3250 грн із урахуванням усіх надбавок. Розмір доплати визначається як різниця між 3250 грн та фактичною пенсією. Нарахування здійснюється автоматично, займатися цим звертатися не потрібно.

4. Плани щодо реформування пенсійної системи

- Поточну систему пенсійного забезпечення визнають недостатньо справедливою та непрозорою. - Планується спрощення структури пенсійних виплат, яке складається з двох частин: соціальна частина (забезпечена державою) і страхова частина (кількість сплачених внесків помножена на вартість бала). - Передбачається зробити пенсійну систему більш зрозумілою та прозорою. - Конкретні терміни реформи наразі не визначені.

Експерт вказує на те, що багато заяв та обіцянок уряду залишаються на рівні пустошовства та ніщої діяльності.

Крім того, аналітик розповів, як зараз нараховуються пенсії, які були призначені до 2011 року.

Читайте також: