Військовий квиток у Резерв+ без ТЦК: юрист розповів про переваги та проблеми застосунку

Військовий квиток у Резерв+ без ТЦК: юрист розповів про переваги та проблеми застосунку

Юрист Ігор Баранников у програмі Юрія Романенка розповів про переваги та проблеми впровадження електронних військових квитків та системи "Резерв Плюс" в Україні.

За словами експерта, поява електронних документів стала "великим кроком уперед" у сфері військового обліку. "Я на це подивився, як це працює, це дійсно працює", - зазначив Баранніков.

Головною перевагою нової системи юрист назвав порятунок громадян від залежності від територіальних центрів комплектування (ТЦК). "Поява електронних документів фактично позбавила ТЦК принаймні в цьому деяких важелів тиску точно", - підкреслив Баранников.

Експерт нагадав, що раніше існувала тенденція вилучення військових квитків співробітниками ТЦК, що ставило громадян на повну залежність від цих установ. "Це робилося для того, щоб поставити людину у залежність, повну залежність від себе", - пояснив юрист.

Однак Баранніков зазначив, що система не позбавлена ​​проблем. За його словами, основна складність полягає в тому, що "будь-яка система, у тому числі "Оберіг" - це система, яка наповнюється звичайними людьми".

"Хтось когось забув, хтось когось не вніс, хтось когось не захотів вносити, хтось із кимось посварився. Тобто варіантів може бути купа", - розповів експерт.

Юрист повідомив, що з 18 травня його команда подала близько 40 заяв до ТЦК про внесення змін до даних військового обліку. Це пов'язано з різними помилками та невідповідностями у системі.

Баранніков також зазначив, що особисто перевірив роботу системи "Резерв Плюс" та електронного військового квитка. За його словами, дані в електронному документі повністю відповідали інформації, одержаній у ЦНАПі.

Експерт висловив сподівання, що у майбутньому систему буде вдосконалено. Зокрема, він запропонував додати автоматичне відстрочення за деякими критеріями, наприклад, для інвалідів чи багатодітних батьків.

"Ще б тільки додали хоча б за деякими критеріями відстрочку, тобто за інвалідністю і багатодітністю, це б тоді ціни не було тій системі", - підсумував Баранников.

Нагадаємо, українцям показали, як отримати електронний військовий квиток у "Резерв+".

Крім того, підприємства зобов'язали інформувати ТЦК про працівників, які відмовилися від отримання повісток і звільнилися.

Читайте також: