Польща скасувала одну із виплат для українських біженців

Польща скасувала одну із виплат для українських біженців

Українські біженці в Польщі більше не отримуватимуть одноразову фінансову допомогу у розмірі 300 злотих, повідомляє Польське радіо. Заступник міністра внутрішніх справ та адміністрації Польщі Мацей Дущик зазначив, що система фінансової підтримки для нових біженців виявилася невиправданою, оскільки їхнє число невелике.

"Нових біженців – небагато, тому ця система на нашу думку, а також на думку багатьох спостерігачів, здається не виправдана. Але, не дай Боже, якби в Україні трапилося щось погане, то всі ці інструменти ми дуже швидко зможемо знову повернути на основі міністерських розпоряджень", - зазначив він.

Незважаючи на це, закон продовжує тимчасовий захист для українців до 30 вересня 2025 року та дає можливість змінити статус з тимчасового захисту на тимчасове проживання на три роки. Крім того, з 2024 року польські школи будуть сплачувати понад 800 злотих для українських дітей, що навчаються в них.

Домогосподарства, які приймають українців, більше не зможуть отримувати фінансову допомогу, оскільки виявилися великими зловживаннями, повідомив Дущик.

Заступник міністра також зазначив, що люди, які знаходяться у складній гуманітарній ситуації, зможуть отримати підтримку у місцях спільного проживання. Раніше Польща ввела нові правила перебування для біженців.

Читайте також: