Литва передасть Україні енергообладнання для ТЕС

Литва передасть Україні енергообладнання для ТЕС

Україна отримала підтримку Литви для відновлення енергосектору

Міністр енергетики України Герман Галущенко провів онлайн-зустріч з міністром енергетики Литви Дайнюсом Крейвісом. Основною темою була допомога українському енергосектору.

Галущенко розповів про наслідки російських атак на український енергопромисловий комплекс. Ворог змінив тактику, і ці атаки призвели до серйозних пошкоджень, особливо в тепловій генерації та підстанціях.

"У порівнянні з минулим роком ворог змінив тактику, і нинішні атаки мають для нас значно складніші наслідки. Дуже серйозних пошкоджень зазнала теплова генерація, ворог системно атакує підстанції, а також об'єкти гідрогенерації", - розповів Герман Галущенко.

Міністр енергетики Литви, Крейвіс, зазначив, що їхня країна має намір підтримати Україну та передати устаткування, яке допоможе провести роботи з відновлення та ремонту.

Українські енергетики з компаній державного і приватного секторів незабаром відвідають Литву для верифікації обладнання, яке буде передано українському енергетичному сектору. Передбачається передача великогабаритного устаткування для теплових електростанцій, яке є важливою складовою української енергетики, що зазнала втрат через атаки.

"Ми дякуємо Литві за цю підтримку. Ваша допомога має дуже важливе значення для нас. Ми вже отримали від литовської сторони два потужні автотрансформатори та 72 вантажі з іншим потрібним енергетичним обладнанням загальною вагою понад 1 300 тонн", - підкреслив міністр.

Також, Литва розглядає можливість передачі ще одного потужного автотрансформатора. Галущенко наголосив, що для проходження наступної зими критично важливо збільшити генеруючі потужності, особливо у централізованій та розподіленій генерації.

Читайте також: