Литва внесла правку до закону, щоб фінансово допомогти Україні

Литва встановлюватиме штрафи за порушення міжнародних санкцій, а отримані гроші перераховуватимуться до Фонду співробітництва для відновлення України. Про це повідомляє LRT.

За зміну до Закону про співпрацю з метою розвитку та гуманітарної допомоги проголосували 99 членів Сейму, ніхто не був проти і не утримався.

Згідно з відповідним рішенням, Фонд буде отримувати кошти від штрафів і конфіскованих активів у випадку порушення міжнародних або національних санкцій. Таке зміну у законодавстві буде чинне до січня 2034 року.

У зміні також вказується, що ці кошти будуть використовуватися виключно для підтримки, пов'язаної з відновленням України після російської агресії.

«Мета Литви полягає в тому, щоб разом зробити свій внесок в відновлення України та продемонструвати стійку позицію щодо надання підтримки Україні перед російською агресією», – сказала заступниця міністра закордонних справ Литви Йовіта Нелюпшене.

За її словами, Литва вживатиме заходів для сприяння відновленню України самостійно, не чекаючи рішень Європейського Союзу або на міжнародному рівні.

Відповідно до Кодексу про адміністративні правопорушення, порушення міжнародних санкцій або обмежувальних заходів, встановлених законодавством Литви, карається штрафом від 200 до шести тисяч євро.

Нагадаємо, Литва оголосила про надання Україні чергової партії військової допомоги, яка включатиме обладнання для боротьби з дронами і генератори.

Раніше влада Литви запевнила, що буде продовжувати допомагати Україні, зокрема в галузі енергетики, де очікуються нові атаки з боку Росії найближчої зими.