МАГАТЕ підтримувало ядерні дослідження Ірану - ЗМІ

МАГАТЕ підтримувало ядерні дослідження Ірану - ЗМІ

Міжнародне агентство з атомної енергії декілька років підтримувало дослідників з Ірану в галузі ядерної енергетики та відправляло їх на навчання до Росії, повідомляє Bild з посиланням на конфіденційні матеріали з ядерної програми Ірану.

Зауважується, що Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ), яке є частиною ООН, заявляло про розширення Іраном своєї ядерної програми. Але саме це агентство громадило роками підтримку для іранських дослідників, відправляючи їх на навчання до Росії. Крім того, агентство навіть надавало фінансову підтримку в цій сфері.

Згідно з документами, які потрапили до Bild, МАГАТЕ співпрацювало з Джавадом Карімі-Сабетом, який перебуває у санкційному списку США з 2020 року і вважається одним з "натхненників" розробки іранської атомної бомби.

За внутрішніми електронними листами, МАГАТЕ заплатило Карімі, адже через санкції банківські перекази були неможливими, тому вченим були виплачені гроші готівкою.

Також зазначається, що після того, як у 2018 році США вийшли з ядерної угоди з Іраном і ввели суворіші санкції проти Тегерану, Іран почав порушувати правила та обмежувати зовнішній контроль. А МАГАТЕ в свою чергу запустило програми фінансування іранської ядерної науки.

"В кінці 2019 року МАГАТЕ сформулювало мету проекту IRA2018001 у консультації з іранськими представниками: "Діяльність буде спрямована на підвищення кваліфікації та знань вчених та поліпшення апаратної та програмної інфраструктури з метою покращення роботи та використання дослідницьких реакторів", - йдеться в повідомленні.

Дослідницькі реактори вважаються потенційним джерелом плутонію. Для створення ядерної бомби необхідний або уран, збагачений на 90%, або плутоній.

Також зазначається, що МАГАТЕ фінансувало багато навчальних програм для учених з Тегерану в Росії: за наявними даними, відібрані експерти іноді протягом тижнів перебували там "під крилом" російського "Росатому".

"Програма технічного співробітництва МАГАТЕ підтримує держави-члени в розвитку та управлінні ядерними знаннями", - підтвердив представник МАГАТЕ факт навчання у РФ.

Читайте також: