Зарплати злетіли: хто заробляє найбільше в Україні у 2024 році

Зарплати злетіли: хто заробляє найбільше в Україні у 2024 році

За офіційними даними, середня зарплата в Україні у першому кварталі 2024 року становила майже 19 тисяч гривень, що на 22,5% вище, ніж у тому ж періоді 2023 року. В уряді прогнозують, що до кінця 2024 року цей показник зросте до 21,8 тисяч гривень.

За даними сайтів з пошуку роботи, середня пропозиція заробітної плати на платформі work.ua становить майже 20 тисяч гривень, що на 2 тисячі гривень більше, ніж на початку року.

Найвищі зарплати пропонуються в сфері охорони та безпеки - 33 тисячі гривень, що в 1,7 рази більше, ніж на початку року. Це пов'язано з включенням в цю категорію військових спеціалістів.

Значно зросли зарплати в категоріях "Продажі, закупівлі" (на 7,4 тисяч гривень) та "ІТ, комп'ютери, інтернет" (на 5,3 тисячі гривень). Найнижчі зарплати пропонуються у торгівлі (17 тисяч гривень), сфері освіти та науки (17,5 тисяч гривень) і в категорії "Фінанси, банки" (17,5 тисяч гривень).

За підсумками першого півріччя найбільші заробітки мають торгові представники (27,2 тисяч гривень), менеджери з продажу (26,9 тисяч гривень) та водії (24,6 тисяч гривень), повідомляє Державна служба зайнятості.

Національний банк України прогнозує подальше зростання зарплат в приватному секторі через складнощі з пошуком кваліфікованих працівників. Згідно з прогнозами, "у 2025 році реальні зарплати в економіці перевищать довоєнний рівень і будуть зростати далі, зокрема завдяки зміцненню конкуренції за робочу силу з іноземними роботодавцями", - йдеться у заяві НБУ.

Зростання зарплат відбувається на тлі дефіциту робочої сили. За даними Центру "Разумкова", на початку 2024 року чисельність працездатного населення в Україні знизилася на 40% порівняно з 2021 роком. Співвідношення вакансій та резюме досягає критичного рівня - практично одна вакансія на одне резюме.

Сайти з пошуку роботи фіксують рекордну кількість вакансій з початку війни. На work.ua та robota.ua загальна кількість вакансій перевищує 106 тисяч, що дорівнює показникам першої половини лютого 2022 року.

Дефіцит кадрів змушує підприємства залучати нові групи населення, зокрема жінок і людей, які працюють дистанційно. Деякі компанії почали навчати жінок на стереотипно чоловічі посади та залучати мігрантів з інших країн.

На ринку фрілансу також спостерігаються зміни. За даними онлайн-сервісу Freelancehunt, основним викликом для бізнесу є дефіцит кваліфікованих працівників. Значна частина бізнесу планує залучати фрілансерів, зокрема у сферах веброзробки, маркетингу та дизайну.

Читайте також: