Маріонетка Кремля. Навіщо Мадуро готує армію для нападу на Гаяну

У результаті референдуму щодо приєднання територій Гаяни, Венесуела починає мобілізувати свою армію і призначає виконувача обов'язків губернатора спірного регіону Ессекібо, який зараз перебуває під владою Гаяни. Президент Мадуро вже наказав створити нові мапи Венесуели, де Ессекібо буде визнано частиною венесуельської території.

Таким чином, якщо не війна, то конфлікт з можливими локальними збройними сутичками на кордоні все ж наступає. Венесуела має достатньо російської зброї і техніки для цього.

Додатково, саме нещодавно глава "Роснефти" Ігорь Сєчін зустрівся з Путіним. Він є близьким соратником Путіна з часів його влади і спостерігає за зовнішньою політикою Росії щодо Венесуели, особливо в нафтовому секторі. Ймовірно, їх зустріч була присвячена обговоренню втручання Росії у ситуацію і підтримки претензій Венесуели.

Можливо, Мадуро було зроблено пропозиції в обмін на ініціювання військового конфлікту, проте він буде дурнем, якщо прийме цю провокацію. Але усе ж, ця можливість налякати США і показати можливу війну може бути вигідною для Венесуели в плані отримання преференцій від Білого дому (у зв'язку з існуючими санкціями) та ExxonMobil (через їх бажання розробляти багаті нафтові родовища в Ессекібо).

В будь-якому випадку, такий розвиток подій буде негативно впливати на Україну, а також на Ізраїль, який також має свої інтереси у цьому регіоні.

На жаль, США не можуть дозволити собі навіть маленький перерву у своїй ролі світового поліцейського і гегемона. Вони зобов'язані залишатись активними і втручатись у ситуації навіть у власних кордонах та у сфері своїх економічних, політичних і соціальних інтересів. Інакше, вони негайно зазнають шкоди та втрати у будь-якій точці світу.

Читайте також:
  • Спецоперація "Крим №2". Росія втручається в Латинську Америку
  • Війна в Гаяні: Венесуельська завтра та китайська гра
  • Референдум у Венесуелі відбувся. Чи буде війна і яка роль Росії?
  • П'єр Мірель: Україна не може приєднатися до ЄС без договору з Росією