Медведчук підкуповує європейських політиків: ЗМІ розкрили схему

Чеський уряд викрив велику мережу з поширення російського впливу в шести європейських країнах – Німеччині, Франції, Польщі, Бельгії, Нідерландах та Угорщині. Журналісти-розслідувачі виявили, що ключовою фігурою мережі був український проросійський політик Віктор Медведчук, переданий Києвом Росії 2022 року під час обміну полоненими. Про це пише Financial Times.

У парламенті Бельгії прем'єр-міністр Александр де Кроо заявив, що є докази того, що Росія зверталася до парламентаріїв ЄС та оплачувала їх за просування російської пропаганди. Це було висловлено після того, як Чехія наклала санкції на Медведчука, його соратника і новинний сайт Голос Європи.

Міністерство закордонних справ Чехії заявило, що Медведчук керує російським впливом на території країни. Крім того, влада Чехії також вважає, що Голос Європи поширює дезінформацію та пропаганду проти України.

ЄС поки не наклав санкції на Медведчука, проте планує включити його до чорного списку ЄС, повідомило чеське міністерство.

Нагадаємо, як все починалось

У середу, 27 березня, Чехія ввела санкції проти Медведчука, який підозрюється у державній зраді. Він був обмінений на 200 полонених захисників Азовсталі в 2021 році.

За даними СБУ, Медведчук та його родина купували майно за гроші, отримані злочинним шляхом. Ці кошти були надані ФСБ для підготовки до війни і становили не менше одного мільярда доларів.

Упереджений районний суд Львова арештував 154 об'єкти майна Медведчука та його дружини, а також передав ЗСУ вертоліт і літак, якими користувалася родина політика.

Читайте також:

  • Оксана Марченко та її «фунти». Новий поворот у гучній справі куми Путіна
  • Медведчук знайшов нового адвоката для митрополита Павла? (фото)
  • Кум Путіна бореться за українське громадянство