Мінохорони здоров’я повідомило, як оскаржити рішення військово-лікарської комісії

Якщо у вас виникли сумніви щодо рішення військово-лікарської комісії (ВЛК), його можна оскаржити у досудовому порядку або через суд. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

Зазвичай, позитивний результат можливо отримати вже під час перегляду висновків ВЛК у досудовому порядку, тому краще спочатку обрати цей варіант. Для цього вам потрібно написати заяву (скаргу) щодо вашого несхвалення висновків комісії та вказати ваше прохання.

До заяви необхідно додати відповідні медичні документи (копію попереднього рішення ВЛК та копію військового квитка чи посвідчення офіцера). Все це треба самостійно принести до вищої ВЛК або надіслати цінним листом з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

Вища ВЛК може переглянути оскаржений висновок або надіслати вас на повторний (контрольний) медичний огляд. Після цього вам надають новий висновок про ваш стан здоров'я, який враховуватиметься.

У разі спірного та складного випадку право на остаточне рішення залишається за Центральною військово-лікарською комісією (ЦВЛК). Однак, якщо оскарження через вищу комісію не призвело до бажаного результату, ви можете звернутися до суду.

Міністерство охорони здоров'я роз'яснило, що суд не має можливості скасувати рішення ВЛК за медичними показниками, оскільки це не належить до його компетенції. Однак він може встановити порушення процедури проведення комісії та на цій підставі скасувати рішення ВЛК. Крім того, якщо ВЛК відмовляється провести повторний медичний огляд чи дообстеження вас, суд може зобов'язати їх здійснити необхідні процедури.

Нагадаємо, раніше представник командування Медичних сил ЗСУ підполковник Дмитро Мірошниченко пояснив, де служитимуть особи із хронічними хворобами. Військовий зазначив, що люди з певними захворюваннями і раніше служили у підрозділах забезпечення та навчальних центрах. Хоча вони не можуть йти на передову через свої діагнози, вони все ж можуть виконувати завдання на службі в тилу без обмежень.