Моравецький закликав українців бути вдячними Польщі і не довіряти німцям

Польський прем'єр-міністр Матеуш Моравецький закликав Україну бути вдячною за те, що Польща дала притулок мільйонам українців.

Також він закликав не довіряти німцям, адже ті хочуть домовитися з росіянами через центральноєвропейські держави, йшлося у заяві Моравецького під час з'їзду правлячої партії "Право і Справедливість" (PiS), передає Dziennik Gazeta Prawna.

Він також додав, що "захищатиме польське сільське господарство від українських агроолігархів", а президент України Володимир Зеленський, за його словами, нещодавно "дуже недоречно висловився" в ООН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що думають поляки про зупинку озброєння України ‒ опитування

"Я розумію, що він зараз думає, що він буде мати тісний союз з Німеччиною. Попереджаю, німці завжди будуть прагнути порозумітися з росіянами через центральноєвропейські держави. Саме Польща прийняла кілька мільйонів українців. під нашими дахами, це поляки прийняли українців, це ми найбільше допомогли в той час, коли німці хотіли відправити 5000 шоломів до Києва. Про це варто не забувати, президенте Зеленський", - звернувся прем'єр до глави України.

Він додав, що так само, як PiS захищає інтереси шахтарів і працівників польської промисловості, вона також захищає інтереси польських фермерів. Він зазначив, що через те, що Єврокомісія не продовжила ембарго на українське зерно, польський уряд зробив це самостійно.

15 вересня Словаччина, Польща та Угорщина в односторонньому порядку запровадили заборону на імпорт сільськогосподарських товарів з України.

Європейська комісія ухвалила не продовжувати рішення щодо заборони на ввезення товарів з України. Також зазначила, що Україна має вжити заходів, щоб запобігти будь-яким викривленням ринку у сусідніх державах-членах блоку.

Польща продовжить заборону на ввезення українського зерна, заявив минулого тижня польський прем'єр-міністр Матеуш Моравецький.

Президент України Володимир Зеленський під час промови на Генасамблеї ООН заявив, що йому "тривожно бачити, як дехто у Європі, деякі наші друзі у Європі, підривають солідарність політичним театром, роблячи із зерна трилер". Додав, що такі допомагають "підготувати сцену для московського актора".

Після цього в МЗС Польщі терміново викликали на килим посла України Василя Зварича. Йому висловили рішучий протест і заявили, що слова Зеленського є "неправильними по відношенню до Польщі та особливо неправомірними щодо країни, яка підтримує Україну з перших днів війни".