На окупованій РФ території України зникла журналістка

Українська журналістка, 26-річна Вікторія Рощина, яка раніше працювала на "Громадське", зникла 3 серпня на тимчасово окупованій території України.

Про це повідомив міжнародний жіночий медійний фонд (IWMF) та головна редакторка "Української правди" (де Рощина працювала позаштатною авторкою) Севгіль Мусаєва в коментарі Daily Beast, передають джерела "Громадського".

"Рощина зникла 3 серпня 2023 року на окупованій Росією території, звідки вела репортаж. Відтоді про неї нічого не було чутно", - пише IWMF.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Батько Рощиної сказав Daily Beast, що Служба безпеки України підтвердила йому, що Вікторію захопили росіяни. Українська влада сказала родині, що в російських в'язницях багато "заморожених" українців, і вона може бути серед них.

Організація IWMF стурбована безпекою журналістки та закликала міжнародну спільноту звернути увагу на цю ситуацію.

Щонайменше 20 тис. цивільних українців Росія тримає у заручниках.

Точна кількість мирних громадян-бранців невідома. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець в інтерв'ю "Українській правді".

За його словами, лише за час окупації Київської області у березні минулого року загарбники вивезли близько 800 цивільних.

Він наголосив, що нині невідомо, скільки точно цивільних утримує країна-агресор, адже родичі утримуваних Росією цивільних українців бояться звертатись за допомогою.