На зустрічі з виборцями підірвали гранати

2 жовтня 1999 року в очільницю Прогресивної соціалістичної партії України Наталію Вітренко кинули 2 гранати РГД-5.

Подія сталась у Кривому Розі, коли Вітренко проводила зустріч із виборцями у Будинку культури Інгулецького гірничо-збагачувального комбінату. Кандидатка в президенти дістала незначні поранення. 18 постраждалих забрали до лікарні. 4 з них були у тяжкому стані. Одній із жінок відірвало ногу.

В організації теракту та безпосередній участі в ньому звинуватили Сергія Іванченка, який очолював криворізький штаб кандидата в президенти Олександра Мороза (СПУ). Він залучив до нападу свого брата Володимира Іванченка.

14 червня 2001-го Дніпропетровський обласний суд засудив обох підозрюваних до 15 років позбавлення волі. Мотивом теракту суд визначив бажання допомогти на виборах Олександру Морозу, а також затвердитися в очах лідера СПУ, довіреною особою якого був.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Протягом 7-місячного судового розгляду Іванченко неодноразово заявляв про свою невинуватість, висловлював недовіру всьому складу судової колегії і власному адвокату. Він звинувачував керівництво спецслужб і Кучму особисто в фальсифікації усієї кримінальної справи з метою "кинути тінь" на Олександра Мороза.

15 років в'язниці отримав ще один виконавець теракту росіянин Андрій Самойлов. Ще двом обвинуваченим - Олександру Афанасьєву та Івану Недвізі за кримінальну діяльність під впливом братів Іванченків Дніпропетровський обласний суд присудив відповідно 6 і 4 роки позбавлення волі.

Сергій Іванченко 2004 року був помилуваний указом президента Леоніда Кучми. А вже 2011-го заговорили про причетність останнього до теракту. Тоді майор Микола Мельниченко заявив, що все було організовано Службою безпеки України в інтересах чинного на той момент президента і кандидата в президенти Леоніда Кучми.

Замах на Вітренко відбувся за місяць до першого туру виборів і мав великий вплив на виборчу кампанію. Політологи звертали увагу на те, що рейтинг лідера СПУ Мороза впав, певною мірою, і через ці трагічні події. Пропагандистська машина Кучми донесла до максимальної кількості виборців інформацію про те, що Мороз, хоч і опосередковано, причетний до вибуху.