Україна збільшила експорт макаронних виробів

Україна збільшила експорт макаронних виробів

Українська асоціація аграрного експорту повідомила, що у 2023 році Україна експортувала макаронні вироби на загальну суму майже 53 млн доларів. Це на третину більше, ніж у 2022 році.

Євросоюз став головним закордонним ринком для продажу макаронних виробів. Звідти Україна отримала доходи в розмірі близько 43 млн доларів, що становить 4/5 від загальної суми. Найбільший попит на українські вироби був у Німеччині, Румунії, Молдові, Польщі, Латвії, Великій Британії, Литві і Болгарії. Також популярність макаронних виробів зростає в Ізраїлі, США, Буркіна-Фасо, Палестині і Іраку. Україна повертає свої позиції на глобальному експортному ринку.

У 2023 році структура експорту виробів з тіста включала продукти без начинки (2,2 тис. т), макаронні вироби з різними начинками (4,0 тис. т) і інші, зокрема вермішель швидкого приготування (17,5 тис. т).

За перший квартал 2024 року експорт макаронних виробів збільшився наполовину у порівнянні з січнем-березнем 2023 року і склав 8 тис. т на суму 17 млн доларів. Німеччина, Велика Британія та Румунія є основними покупцями українських виробів. Також варто розширювати географію експорту до США, Канади, Японії, Китаю, Південної Кореї, Австралії та Малайзії, які проявляють високий попит.

Читайте також: