"Найкраще покарання – в'язниця": що відомо про позбавлених громадянства колишніх представників ОПЗЖ

Президент Володимир Зеленський позбавив громадянства України колаборантів та держзрадників Віктора Медведчука, Тараса Козака, Андрія Деркача і Рената Кузьміна. Ці нардепи обиралися у Верховну Раду від партії Опозиційна платформа "За життя". Парламент невідкладно розгляне питання про дострокове припинення повноважень цих народних депутатів на найближчому пленарному засіданні. Таким чином враховуючи ще складання мандату Андрієм Аксьоновим, то скоро в Раді залишиться лише 411 депутатів. З початку повномасштабної війни ОПЗЖ втратила вже шість мандатів. Gazeta.ua згадала тих, у кого забрали українське громадянство та чим вони "прославилися".

Тарас Козак

Нардеп ОПЗЖ втік у Росію ще до початку повномасштабної війни. Щодо нього в Україні порушили кримінальну справу через держзраду. Він причетний до схеми поставок вугілля з тимчасово окупованих територій Донбасу. Козака також підозрюють у порушенні правил ведення війни та замаху на розграбування національних ресурсів в українському Криму. За версією слідства, з Медведчуком вони 2015-го вступили в попередню змову з владою РФ для видобутку корисних копалин на шельфі Чорного моря, які належать Україні.

Печерський районний суд дав дозвіл на затримання Тараса Козака

Також у СБУ кажуть, що Медведчук направляв Козаку до РФ секретні дані щодо розташування військових ЗСУ. До кримінальної справи належить створення організації "Промінь": вона нібито мала вербувати українців на користь РФ. За даними СБУ, Козак перебуває у РФ. 20 травня 2021 року Печерський районний суд дав дозвіл на затримання Тараса Козака.

2 лютого 2021 року указом президента Зеленського було затверджено рішення РНБО від 4.10.2018 року, що на п'ять років заблокувало діяльність проросійських телеканалів, які належать Козаку: NewsOne, 112, ZIK.

17 лютого 2021 року проти Козака з дружиною, Медведчука, його дружини Оксани Марченко було введено санкції РНБО за продаж нафтопродуктів терористичним організаціям Л/ДНР.

Віктор Медведчук

Медведчук був давно відомий своєю проросійською позицією. Він публічно говорив про підтримку Росії.

"У нас 60% вважають Росію агресором, а я не вважаю. Я що, повинен бути серед цих 60%? Ні, я буду серед іншої частини", казав, зокрема, Віктор Медведчук в інтерв'ю ВВС у червні 2019-го.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Медведчук літав із Києва до Москви й назад, незважаючи на заборону Державної авіаційної служби прямих рейсів між Україною та Росією від жовтня 2015 року. Таку інформацію оприлюднили журналісти "Схем" у 2016 році.

Медведчук через Козака передав Росії інформацію про розташування прихованого підрозділу ЗСУ

Після початку повномасштабного вторгнення і поразки росіян на Київщині намагався покинути Україну, але його затримали українські правоохоронці. У 2020 році Медведчук через Козака передав Росії інформацію про розташування прихованого підрозділу ЗСУ. Після обшуків у родині Медведчука вилучили легкий гвинтокрил та реактивний літак бізнес-класу на суму 1,1 млрд грн, наклали арешт на цінні папери загальною вартістю 12 млрд грн одного з банків, кінцевими власниками якого є російські олігархи. Наклали арешт на авіаційне і дизельне паливо вартістю 1 млрд грн, яке належить росіянам. Вилучили понад 100 вантажних і легкових авто на суму понад 200 млн грн.

Держзрадника та кума російського диктатора Путіна вдалося обміняти на 200 українських полонених. За каденції Петра Порошенка, Медведчук і сам займався питанням обміну з окупантами. Після обміну зрадника помічали в окупованому Криму разом із дружиною, яка напередодні вторгнення втекла в Росію.

Андрій Деркач

У 2022 році федеральний суд у США звинуватив Деркача у низці фінансових злочинів. Зокрема, у змові з метою банківського шахрайства та відмивання грошей, а також у відмиванні грошей у зв'язку з купівлею та утриманням нерухомості всупереч санкціям США.

Того ж року НАБУ та САП повідомили Андрію Деркачу про підозру у державній зраді та незаконному збагаченні. Також його оголосили у розшук. Згодом суд заочно заарештував Деркача.

Слідчі встановили, що Деркач за 2019-2022 роки отримав щонайменше $567 тис. від правоохоронних та розвідувальних органів РФ за підривну діяльність проти України. Зокрема він мав дискредитувати Україну на міжнародній арені, погіршувати дипломатичні відносини зі Сполученими Штатами та заважати інтеграції України до Євросоюзу та НАТО.

У США вважають, що Деркач більше 10 років був активним російським агентом

Екс-нардеп Деркач, за даними СБУ, керував в Україні агентурною мережею Генштабу РФ, яка повинна була допомагати ворогу захопити країну. Наразі він перебуває у розшуку. У США вважають, що Деркач більше 10 років був активним російським агентом.

Ренат Кузьмін

Нардеп ОПЗЖ, якому також повідомили підозру у держзраді через публікації в ЗМІ пропагандистських матеріалів. У Раду 2019 року "депутат" пробився після судового процесу. Наразі Кузьміна розшукує ДБР. Раніше його підозрювали у відмиванні незаконно здобутого майна.

У серпні 2020 року став одним із ініціаторів подання до Конституційного суду щодо відповідності Конституції низки положень антикорупційного законодавства. 28 жовтня КСУ оприлюднив скандальне рішення, згідно з яким скасовується відповідальність за недостовірне декларування та саме електронне декларування.

Кузьмін незаконно побудував маєток у рекреаційній зоні Пущі Водиці

Ренат Кузьмін незаконно побудував маєток у рекреаційній зоні Пущі Водиці. Журналісти вказують на будівельні афери, використання влади чи службового становища всупереч інтересам служби, нецільове використання земельних ресурсів та порушення вимог фінансового контролю з боку Кузьміна.

Кузьмін також відомий тим, що у 2020 році заявив, що в Україні функціонують 15 бактеріологічних лабораторій США.

"Колаборанти спокійно дістануть інші паспорти і осядуть в інших країнах"

Микола Мельник, політолог:

"Цю тему підняли саме зараз, тому що на фронті затишшя, а до влади у суспільства багато запитань. Це історія - показати громадянському суспільству, що щось робиться. Це медійний крок, який демонструє, що влада не терпітиме колаборантів. Однак тим людям, насправді, вже все одно на українське громадянство. А російській бізнес у нас продовжує працювати.

Цей крок не налякає майже нікого

Цей крок не налякає майже нікого. Колаборанти спокійно дістануть інші паспорти і осядуть в інших країнах. Ефективний спосіб залякати колаборантів це в'язниця. Наразі вони не бояться покарання, бо сподіваються на українські суди".

Олексій Голобуцький, політолог:

"Влада розуміє, що це питання перезріло і дуже подобається людям. Хоча цим нардепам вже все одно на українське громадянство. Їх час ще наступить. Це хороший крок, щоб потроху прибрати все ОПЗЖ з Ради.

З 2014-го року треба було прийняти закон про антиукраїнську діяльність, де чітко визначити це питання. Тоді б у людей не було сенсу йти в політику, бо вони б не могли проводити проросійську діяльність. Такого закону не було, і колаборантів ввели у легальне поле. І влада намагається з ними боротися. Хтось хоче заробити грошей, хтось піаритися, хтось дійсно прагне побороти.

Поки колаборанти не почнуть отримувати реальні терміни, у них у голові буде розуміння, що можна домовитися

Поки колаборанти не почнуть отримувати реальні терміни, у них у голові буде розуміння, що можна домовитися. Бо так було завжди".