Найважливіша спеціальність на війні

Командувачі вважають, що найважливішими спеціальностями є оператор Himars та F-16.

Генерали вважають, що найважливішою спеціальністю є боєць-штурмовик.

Комбриги вважають, що найважливішими спеціальностями є оператор дрона та артилерист.

Комбати вважають, що найважливішою спеціальністю є ротний.

Ротний, боєць-штурмовик, оператор дрона, артилерист, розрахунок Himars та F-16 вважають, що найважливішою спеціальністю є піхотинець, який грається зі смертю щосекунди у брудних траншеях, серед холода та спеки, комах та мишей, у сирих маленьких норах та бліндажах, щоб закріпитись під вогнем, носити все на собі, будувати все своїми руками, притягувати на себе більшість ударів, і виносячи на своїх плечах найнебезпечнішу ношу.

Піхотинець думає, як вижити до наступної заміни на позиції, як захопити собі трофейний покемон, як би хоч раз траншею вирила б техніка та підвезли колоди, і як би отримати довідку про акубаротравму зі своєю ротою та відпочити хоч пару тижнів. Він також думає, що той, хто ніколи не тримав повністю скошену уламками посадку під корегованим вогнем артилерії, дронів, авіації, ракет, і не вступав у ближній бій, не розуміє природу війни на виснаження, в якій найціннішою спеціальністю є оператор лопати та автомата.

Збереження піхоти є основною ресурсною та тактичною метою сучасної війни, і військові технології, закупівля техніки, тактика та організаційна структура інших важливих родів військ мають бути зосереджені навколо піхотного стрижня. На жаль, цього не відбувається.

Час добровольчої піхоти, яка сама рвалась у маневрені бої на танки з гранатометами, минув, але в позиційній війні є потреба у якісній піхоті.

Піхота, щоб зберегтися, має стати найпривілійованішим родом військ, справжнім стрижнем. Це не питання гуманізму, а ключове питання військової логістики та державної економіки. Збереження життя піхоти повинно бути метою оборонного планування, це перша умова для здобуття перемоги у тривалій війні на виснаження. Але до вищого керівництва це розуміння ще не дійшло.

Читайте також:
  • Дійти до Перемоги. 10 правил виживання на війні
  • «Білі янголи» у пеклі. Як працюють спеціальні екіпажі поліції на лінії фронту
  • «Лише на фронті солдат розуміє, як важливо мати хорошу лопату»